Bestel je comics online! - Workshops - Sara's Top 10

 MEKANIKSKE BELGIQUESKE

We zijn OPEN op zaterdag 21 juli van 12u tot 18u! België is trots op zijn bestaan en viert er op los maar in de Mekanik houden we het hoofd cool en werken gewoon door. Dat betekent voor u dat de poorten van ons driekleurig comicwalhalla openzwaaien om 12u, en dat tot 18u. U kan lekker komen shoppen, kijken, hangen, zoeken, kiezen, keuvelen etc.
- free drinks bij aankoop van ‘iets’
- free comics bij aankoop van 2 comics
- free cosmic schuiloord als het regent
- free coffee
- free cookies
- free smiles

Dear customers! The world's most important Bank Holiday in Belgium takes place on Saturday july 21st, but no worries: WE ARE OPEN! We will work long hours to satisfy your comic needs, so feel free to pass by from 12h till 18h for:
- free drinks
- free comics if you buy two
- free hugs
- free shelter when it rains
- free coffee
- free cookies

JAN + SAN

Op zaterdag 4 februari trouwen onze Jan en San! De winkel is dan ook uitzonderlijk open van 13 tot 19u voor deze happy happy gebeurtenis.

 2012

Beste mensen, hierbij onze beste wensen... Maak er een onvergetelijk jaar van en tot ziens bij Mekanik!
Jan, San, Linda, Sara, Daan

 MEKANIK MONDIAL


Manu Larcenet

 LAMBERMONTMARTRE/MUSEE

Lambermontmartre/musee is na een geweldig eerste seizoen aan de trappen van het Museum van Schone Kunsten afgesloten. Inschrijvingen voor 2012 starten op 1 april 2012. > www.lambermontmartre.be

 BRUSSELS IN SHORTS

Tekenaars en auteurs, schrijf nu in! Brussels in Shorts - Graphic Short Story Competition is een project van Het Beschrijf en de VGC, die op een originele wijze willen bijdragen aan de literaire betekenis van Brussel, via het relatief nieuwe literaire medium van de graphic novel. De oproep staat open voor Belgische én internationale tekenaars en scenarioschrijvers. Tien deelnemers zullen worden geselecteerd om in het genre van de graphic novel kortverhalen (‘graphic short stories’) te maken rond het hedendaagse Brussel. De gekozen auteurs ontvangen een financiële vergoeding en een verblijf in Brussel tijdens de creatiefase. 31 oktober 2011 is de deadline om zich kandidaat te stellen. Een vakjury bestaande uit Willem De Graeve, Charles Dierick, Johan Stuyck, Linda Torfs, Annelies Verbeke en Ever Meulen (voorzitter) maakt in januari 2012 de laureaten bekend. De laureaten krijgen tot september 2012 de tijd om het volledige verhaal in te leveren. Het beschrijf werkt samen met Uitgeverij Oogachtend, die de winnende verhalen zal publiceren in een album. Ga naar > www.beschrijf.be/brusselsinshorts voor meer achtergrondinformatie over het project, wedstrijdreglement en contactgegevens voor kandidaat-deelnemers.

 IK ZIEN A GEIRE

Antwerpen anno 2010: "Heerlijke stad aan de glinsterende heupen van de Schelde..."’, zo begint de introductie van de geweldige grafische stadswandeling van Frederik van den Stock. Frederik neemt je mee doorheen de stad, de haven, de kaaien, de parken, de Meir… En becommentarieert ‘t Stad op zijn eigen ludieke, unieke manier. Het leukste boekje over Antwerpen! Een hebbedingetje om te koesteren, verkrijgbaar in de betere boekhandel, stripboekenwinkel, stadswinkel en de MAS-shop. Frederik van den Stock studeerde grafische vormgeving aan Sint-Lukas Brussel. Hij maakt illustraties, beeldverhalen en cartoons. Zijn lievelingskleur is blauw. Een uitgave van Mekanik Strip / oplage van 1000 ex / €8,95.


 TOUR DE NORD

Mekanik jureerde en koos de beste krijttekeningen uit honderden krijtschilderijen met als grote winnaar Gideon! En Matteo, Abdel Karim, Cas en Evert, en vele anderen...


 SAN COLOREA

Een heerlijke plek voor tekenaars aller landen om geïnspireerd te geraken onder een heerlijke spaanse zon: illustratorenresidentie in Andalucia > San Colorea!

 DE TEKENAARSSITE

De tekenaarssite is een niet te missen tekenaarsplatform! Voor only 5 eurootjes sta je mee in de TOP 100 van Vlaamse illustratoren en tekenaars. Alle zoekopdrachten, vacatures, tekenevenementen, workshops, opleidingen lopen via deze blog. Meld je aan bij > www.detekenaarssite.be en wij doen de rest... Wij sturen jaarlijks honderden ‘zoekenden’ naar deze actieve site. Alle tekenaars en stijlen welkom! Spread the word...

 SERGE IN DE VOLKSKRANT

Check het artikel over Serge Baeken en "50/50", zijn fantastische expo bij Lambiek in Amsterdam en uitgave van Uitgeverij Xtra > hier!

 ALEX AGNEW

Alex Agnew's favoriete comicshop brengt een kleurrijke en ludieke ode aan Alex & family met een levensgroot schilderij van zus/kunstenares Rachel Agnew. Alex Agnew is reeds 30 jaar wekelijkse klant bij Mekanik Strip. We wish Alex all the best with his "Larger Than Life" tour! ART4STUDENTS

Creëer een kunstwerk voor studenten! Dien je ontwerp in voor 31 maart 2011 en win 1500 euro - alle info op > www.khleuven.be/art4students. BRECHT EVENS WINT!

Het Vlaamse striptalent Brecht Evens won in januari de Prix de l'Audace in Angoulême met de Franse vertaling door Actes Sud van 'Ergens waar je niet wil zijn' (Oogachtend). Proficiat Brecht!

 SKETCH THURSDAYS

Sacha Eckes en Sam de Buysscher heten u van harte welkom op de eerste Sketch Thursdays in Bar Nadar - Live sketching op donderdag 28 oktober 2010. Waar: Bar Nadar, Ernest van Dijckkaai 19-20, 2000 Antwerpen - Wanneer: elke laatste donderdag van de maand van 18u-21u - Inkom: gratis - Meer info via > facebook.

 STRIPBIB MEISE 25 JAAR

Beste stripliefhebber, in september 2010 bestaat Stripbib De 9de Kunst uit Meise 25 jaar. Gedurende heel 2010 wordt deze verjaardag met verschillende activiteiten i.s.m. de Dienst Cultuur & De Muze van Meise gevierd, hierbij een overzicht: Gouden lidnummer: elk 25ste nieuwe lid ontleent een heel jaar gratis van 1 januari tot 31 december - De Stripste Kwis: een zoektocht met 100 vragen voor volwassenen en 25 vragen voor kinderen van 1 mei  tot 31 augustus - Stripfilmfestival:Brendan en het Geheim van Kells” (zondag 19 september om 15u), “Watchmen” (dinsdag 21 september om 20u), “Spirited Away” (zondag 26 september om 15u), “Road to Perdition” (dinsdag 28 september om 20u). Meer info vind je op > www.stripbib.be

 OVERLEGSESSIES SMartBe

Het studiebureau van SMartBe (Professionele Vereniging voor Creatieve Beroepen vzw) organiseert overlegsessies over de sociaaleconomische situatie van Belgische stripauteurs en illustratoren. Deze sessies - onder leiding van de professor Pascal Lefèvre - zijn een moment om van gedachten te wisselen en te peilen naar oplossingen voor een aantal problemen waarmee het beroepsveld kampt. SMartBe luistert, gaat in gesprek en werkt op basis van de antwoorden concretere acties en constructieve voorstellen uit. Ze helpen zo actief mee aan de verbetering van de beroepssituatie van stripauteurs en illustratoren.
Praktisch: Dinsdag 20 april van 18u30 tot 20u30 te SMartBe Gent (Coupure Links 261) en donderdag 29 april van 18u00 tot 20u30 te SMartBe Antwerpen (Lange Winkelhaakstraat 26)
Inschrijvingen: Stuur een mail met je contactgegevens en met de vermelding: "deelname overlegsessie Gent of Antwerpen" naar > lefevre.pascal@gmail.com.
Meer weten over SMartBe: Surf naar > www.smartbe.be voor alle info over onze uitgebreide dienstverlening voor mensen met een creatief beroep.

 POSTZEGELEXPO ANTVERPIA

Tijdens Antverpia2010 is er van 9 tot 12 april élke dag iets te beleven: een speciale tentoonstelling over de Red Star Line, een prachtige schets van Antwerpen als cultuur-en modestad, en "Birdpex", een volledige expo gewijd aan vogels en honderden uitzonderlijk mooie collecties postzegels en filateliestukken. De toegang is helemaal gratis! Waar: Antwerp Expo / Jan Van Rijswijcklaan 191 / 2020 Antwerpen - Wanneer: vrijdag 9 april 2010 tem maandag 12 april 2010 - Openingsuren: 10.00 - 18.00 uur (maandag 12 april tot 16.00 uur) - Programma & informatie: > www.antverpia2010.com.

 WORKSHOP KIDS

Voor jongens en meisjes mét tekentalent! Meester Daan verwelkomt jullie met zijn bulderende lach en vertelt jullie alles over hoe je goeie strips moet tekenen. Snel inschrijven want deze workshop is de populairste in de stad! Workshop striptekenen KIDS krokusvakantie 2010 van maandag 15 februari tot en met vrijdag 19 februari, van 13u tot 16u, 40 euro. Snoepje, drankje en fruit inbegrepen. Lees meer > hier.

 STRIPLEZING

Lieve strip- en andere vrienden, wees welkom op de striplezing "De graphic novel: méér dan" op 1 december 2009 om 20u in het Auditorium Bibliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen.
De graphic novel is hot. Steeds meer mensen, zelfs zij die nooit strips hebben gelezen, bekeren zich. Maar wat is dat nu juist, een graphic novel? En is het hetzelfde als striproman? Wie ligt aan de basis, wie vormt de toekomst? Stripjournalist Geert De Weyer keert de graphic novel voor u binnenstebuiten. Hij zet de beste titels op een rij en levert onmisbare achtergrondinformatie bij de beste graphic novels aller tijden. Gratis! Een productie van cc De Kern.
Info via  03/3383800 en op > de website van cc De Kern, reserveren kan via 03 338 38 33 of op de Facebookpagina van Bibliotheek Permeke (bij evenementen -> striplezing).

 POSTER DAA

> Deze affiche kwam mede tot stand dankzij de stedelijke Cultuurraad en Mekanik Strip!

 NIEUWE OPENINGSUREN

Vanaf nu is Mekanik Strip op zaterdag open van 10u tot 19u, heeelemaal doorlopend at your service dus! In de zomermaanden (juli en augustus) zijn we zaterdag open van 11 tot 19u. Tot binnenkort

 MEKANIK GESPOT!

"Spotted by Locals" is een reeks blogs waar de populairste plekken van een stad besproken worden. Check de review over Mekanik Strip > hier!

 SATRAPI WORDT EREDOCTOR

Marjane Satrapi krijgt op 2 Februari een eredoctoraat uitgereikt aan de K.U.Leuven / U.C.de Louvain. Lees > hier meer...

 GRAPHIC NOVEL ARTISTS

Looking for a comic book artist? Check our new site > www.graphicnovelproject.be!

 MEKANIK IN THE GUARDIAN

Een recent artikel over hippe hotspots in Antwerpen uit de Engelse krant The Guardian, geschreven door onze favoriete journaliste Hettie Judah vermeldt: "The university area is to the north of the Meir, where you will find skateboard shops, cheap CDs and exotic sneakers around Lange Klarenstraat and Lange Nieuwestraat, as well as Mekanik, one of Europe's best comic shops, along with graphic art galleries, around the corner at Sint-Jacobsmarkt 73." Lees het volledige artikel > hier.

 25 TEKENAARS BEDANKT!

Mekanik dankt alle tekenaars die meewerkten aan een fijne, creatieve, grappige, inventieve tekennamiddag! Het aantal schoonmoeders was aan de magere kant maar diegenen die Mariabeelden, barkrukken, badkamertegels, wijnkisten, boterhammendozen, schemerlampen, koekjespotten, t-shirts en bierbekers bijhadden gingen naar huis met een vette buit. Dank aan Bert Lezy, Sam De Buysscher, Rob Van Barneveld, Sandra Kleine Staarman, Liesbeth De Stercke, Dimitri Sakelaropolus, Jen Vandemeersch, Gianmaria Caschetto, Freek Van Haagen, Yorick Van Roye, Kevin Van Wonterghem, Maarten De Saegher en Steven De Rie. Mekanik houdt van jullie tot in de eeuwigheid! Ook een extra bedankje aan Stripeljee voor de foto's die je > hier kan bewonderen en de Rode Ridder voor zijn reportage die > hier staat :)

 HALLOWORKSHOP

De gruwelijkste workshop in een kinderleven: gelukkig is het weer achter de rug. De kinderen kregen zombie-verschijnselen na bloedstollende horror- en halloweentekenklassen door graaf Daniel Rozz Rosseels, de schrik der kinderharten, de meestertekenaar van de onderwereld! Cheerz kids... Het was weer FUN! Tot de volgende keer,
de Mekanik en Daan
PS: Bekijk de foto's van alle slachtoffers > hier!

 EISNER MAGAZINE

Op 14 november 2008 verscheen het nieuwe tijdschrift EISNER, het eerste getekende literaire magazine. EISNER, genoemd naar de geestelijke vader van de graphic novel, zal drie keer per jaar verschijnen en u telkens trachten te overtuigen dat strips en literatuur elkaar op een hoger niveau kunnen tillen. Elk nummer bevat exclusieve beeldverhalen uit binnen- en buitenland. Jonge en gevestigde schrijvers worden uitgedaagd scenario's op het lijf van ervaren tekenaars te schrijven. In dit eerste nummer bijt dichter Ingmar Heytse de spits af, met schilder/animator Hisko Hulsing als sparringpartner. Jeroen Janssen, ooit kunst leraar in Ruanda en nu één van de meest exuberante tekenaars in Vlaanderen, rijgt Afrikaanse spreekwoorden aan elkaar. Verder trakteert EISNER op onuitgegeven werk van auteurs als Peter Pontiac, Daniel Clowes,... en krijgt u er enkele vaste rubrieken in stripvorm boven op.

 SERGE IN CHINA

NRC drukte begin augustus in haar China-special M van deze maand een deel van de kleurrijke tekenreportage af die Serge Baeken voor hen maakte en waarvoor hij dat land 14 dagen doorkruiste, genaamd "China na de Olympische Spelen". Afreux zeefdrukte de omslagtekening (klik > hier) die NRC aan 200 lezers te koop aanbiedt. Voor de Knack diezelfde week tekende hij een geheel andere exclusieve China-reportage van 5 pagina’s getiteld PeKiNgCoMpacT, een onmisbare hulp voor de China/Peking/OS2008-blitzbezoeker. Goede reis!

GRAPHIC NOVEL PROJECT

De winnaars van het Graphic Novel Project 2008 zijn bekend. De 37 inzendingen werden door de jury geëvalueerd en er werden 5 scenario's voor opvolging uitgekozen. De juryleden hebben bij het maken van hun keuze gezocht naar verhalen die tot graphic novel uitgewerkt kunnen worden. De gekozen inzendingen zijn geselecteerd op basis van het potentieel maar zijn vaak nog ' work in progress'. Verder werd gelet op de originele invalshoek, de opbouw van het verhaal, de beeldende kracht van het scenario en de mogelijkheid tot grafische uitwerking van het geheel. De resultaten van de samenwerking tussen tekenaar en scenarist zullen doorslaggevend zijn voor de beslissing tot publicatie, dit aan de hand van de normen bepaald door de uitgever.
De geselecteerde scenario's in willekeurige volgorde zijn: Blauwe wind door Vaidehi Nota, een poëtische vertelling met een unieke stem / La soule door Peter Moerenhout, satirische fabel met origineel idee qua pagina invulling / Hotel Babylon door Andy Fierens, perfect eigenzinnig verhaal met hoog postmodern poëtisch gehalte / Het jaar oktober door Gert Goovaerts, idee en titel zijn voltreffer, interessante link tussen literatuur en beeldverhaal / De betonnen woestijn door Bart Van Nuffelen, origineel en eigenzinnig gebracht verhaal. Alle winnaars worden persoonlijk gecontacteerd voor het verdere verloop van het project. Wij danken alle deelnemers voor hun inzendingen en wensen hen veel succes.
Antwerpen Boekenstad en Mekanik Strip
De juryleden hebben alle inzendingen naar eer en geweten gelezen en garanderen strikte geheimhouding met betrekking tot alle ingezonden scenario's. Inzendingen die niet geselecteerd werden worden indien gevraagd ook voorgesteld aan verschillende tekenaars, op basis van de ingezonden stylesheet.
 A DOG OF FLANDERS

Wie heeft er nog nooit gehoord van Nello en Patrasche? Het Britse boek "A Dog of Flanders" uit de 19e eeuw werd opgepikt door een aantal japanners die van het intrieste verhaal een historisch incorrecte maar prachtige animatieserie maakten. Daar werd die een ware hype... Maar in België kent bijna niemand het fenomeen. Mekanik verkoopt nu ook de Japanse versie van het Suske en Wiske verhaal "Het Dreigende Dinges", dat een link legt naar het oorspronkelijke verhaal. Meer info op > de website.

 STUDENTENKORTING!

Vraag NU je gratis klantenkaart aan op vertoon van je studentenkaart! 15 euro GRATIS boeken vanaf volle kaart, GRATIS Zozolala magazine, GRATIS Stripspeciaalzaakmagazine, GRATIS stripgids én een VIP behandeling :) SCHRIJF JE METEEN IN BIJ MEKANIK STRIP!!!

 KOMBOLOI

Neem een kijkje op de website van tekenaar > Komboloi waar naast strips, cartoons en illustraties ook dit jaar de publicatie 'DE BALLEN VAN BACCHUS' bijkomt. Het verhaal zal via de site te volgen zijn in dagelijkse afleveringen. Je kan ook inschrijven voor een wekelijkse update via > ballenvbacchus@hotmail.com en voor een fijn interview over het verhalen kan je gaan kijken op > Stripelmagazine.

 BESTEL JE COMICS ONLINE!

NIEUW!!! Geef vanaf nu je ‘Previews’ bestelling via internet aan ons door! Kies je comics, graphic novels en trade paperbacks uit de > online catalogus en stuur ons een mailtje op > mekanik@online.be met vermelding van wat je wilt bestellen. Verzendingskosten zijn GRATIS voor alle bestellingen boven de 10 euro. Dit is een extra service voor alle klanten van Mekanik maar een bezoekje aan de winkel is toch altijd veel spannender :)

 BD ANGOULÊME

Van 25 tot en met 28 januari 2007 gingen Mekanik en het Vlaams Fonds voor de Letteren samen met Brecht Evens naar het geweldige jaarlijkse > stripfestival in Angoulême. Een kort stripverslag door hem vind je > hier: een aanrader, vooral als je het festival al eens bezocht hebt :)

 TAKE OVER A COMIC SHOP!

MEKANIK STRIP
FOR SALE!!!

De legendarische Mekanik strip is klaar voor overname.
Wij zoeken fijne mensen met een hart voor het boek. Met oog voor nieuwe ontwikkelingen in verschillende media, met een vinger aan de pols voor wat leeft in de internationale wereld van het beeldverhaal, comics, graphic novels, bandes dessinées en alles rond het medium. Wij zoeken harde werkers die met plezier deze geweldige bruisende en gouden zaak willen verderzetten. Mekanik Strip is een gezonde BVBA met een transparante boekhouding. Voor jonge durvers zijn er nog vele expansiemogelijkheden. Voor oudere overnemers, die geen verandering nastreven kan de zaak gerust verder draaien zoals ze nu draait. Mekanik Strip is bekend ver buiten onze landgrenzen.
Wat neemt u over?
- een instituut in de Europese wereld van het beeldverhaal.
- een zaak met een geschiedenis van 30 jaar
- een gezonde stripboekenwinkel met een grote internationale uitstraling
- een BVBA zonder schulden met een jaarlijks positieve balans.
- de volledige inboedel van de winkel, infrastructuur, rekken etc.
- een fijne werkomgeving
- de volledige stock van boeken en toys
- de benedenverdieping aan een meer dan redelijke huur in het hart v/d stad
Voor meer info, neem contact op met Mekanik: bel 03/2342347 of mail naar
> mekanik@online.be.

 DEATH AND THE GIRL

SERGE BAEKEN
IN DE ETALAGE
01/07 > 31/07/2006

De hele maand juli tekende de Antwerpse stripkunstenaar Serge Baeken in de etalage van Mekanik Strip aan het verhaal "Death and the Girl", een metafysische biografie over het Boheemse genie Egon Schiele (1890-1918). Serge won dit jaar de debuutprijs van de stad Turnhout met "The No Stories" (Uitgeverij Bries) dat op dezelfde manier tot stand kwam. Bekijk de foto's > hier!

 FREEDOM OF SPEECH!!!

Zonder humor is er geen bal aan... Mekanik Strip steunt het Westers democratisch principe van vrije meningsuiting zonder beknotting van schrijvers, tekenaars en alle kunstenaars; alleen door middel van humor en relativering van zware issues zoals leven, dood, religie, pijn, ziekte, oorlog kunnen we verlichting brengen, het leven aangenamer maken, de druk verlichten en spanningen temperen. Sociale en/of politieke spotprenten bestaan dan ook al eeuwen in de westere geschiedenis. Het woord "spotprenten" is naar ons gevoel dan ook een verkeerd gekozen woord in de Deense kwestie aangezien het hier om de levensnoodzakelijke humor en relativering van zware begrippen gaat en niet om spot of minachting. Humor moet altijd kunnen en moet volkeren samenbrengen door middel van de taal van de tekening, de vrijheid van het denken, de relativering van het onderwerp en het gevoel voor humor. Deze waarden zijn onontbeerlijk voor onze samenleving, van Noord tot Zuid, van Oost naar West... Onze steun gaat naar alle cartoonisten in de wereld!

 STRIPOTHEEK MEISE

Sinds enkele maanden is de vernieuwde website van de Stripotheek De 9de Kunst uit Meise online. Neem een kijkje op www.stripbib.be!

 NIEUWE LINKS

-Wekelijkse updates omtrent nieuwe strips vind je bij > de stripspeciaalzaak.
-> De zilveren dolfijn is een hele goede zoekrobot voor alle strips en auteurs.
-Beginnend striptekenaar? Dien een subsidiedossier in bij het > Vlaams Fonds der Letteren... Wie weet krijg je dan financiële steun bij je project!
-> Erika Raven

 SARA'S FAVORITES

T O P   1 0   N E D E R L A N D S :

01... SAMBER - Yslaire + Balac
02... PIERO - Baudoin
03... IBICUS - Rabaté
04... THERESE - Stassen
05... TANGO WITH DEATH - Ulf K
06... BLACKSAD - Canales + Guarnido
07... GIUSEPPE BERGMAN - Manara
08... FOLIGATTO - De Crécy
09... DE HEMEL IN DE HEL - Will + Desberg
10... ARMAN & ILVA - Thé Tjong King 10... + Lo Hartog van Banda

T O P   5   A N D E R S T A L I G :

01... RING CIRCUS - Chauve + Pedrosa
02... LE NOUVEAU JEAN-CLAUDE -
02... Tronchet
03... ABRAXAS - Corbeyran + Alfred
04... LE BIBENDUM CELESTE - De Crécy
05... THE MELANCHOLY DEATH OF
05... OYSTER BOY
- Burton

T O P   5   K I N D E R E N :

01... OSCAR - Durieux + Lapière
02... LUDO - Bailly + Mathy + Lapière
03... SARAH & ROBIN - Dupré
04... MONSTREUX - Trondheim
05... OCTAVE ET LE CACHALOT - Alfred 05... + Chauvel


-

T O P   1 0   W R I T E R S :

01... Baudoin
02... Stassen
03... Leo
04... Bourgeon
05... Lapière
06... Charyn
07... Comes
08... Tronchet
09... Burton
10... Van Hamme

T O P   2 0   A R T I S T S :

01... Edward Gorey
02... Thé Tjong King
03... Claire Wendling
04... Pedrosa
05... Nicolas de Crécy
06... Hanco Kolk
07... Rabaté
08... Andreas
09... Régis Loisel
10... Guarnido (Juanjo)
11... Alfred
12... Prado
13... Will
14... Franz
15... Hislaire
16... Ulf K
17... Nines
18... Ephameron
19... Frazetta
20... Dave Mc Kean