COMING UP


CHRISTMAS SHOPPING
15 + 22 DECEMBER 2014

CALLING ALL SHOPPERS! Mekanik will be OPEN on Sunday 15 and  Sunday 22 December! This means we won’t close between Monday December 9 and Thursday december 24... Please pop in for a book, a toy, a chat, a gadget, a present, a lovely smile,...

Interesse in onze expo's? U kan al onze tentoonstellingen boeken voor uw galerie, bibliotheek, jeugdhuis, café, tentoonstellingsruimte,... Contacteer Mekanik voor meer info (Linda)

 WORKSHOPS

WORKSHOP KIDS
MET DAAN
SCHOOLVAKANTIES

De gekke, onstuimige, lieve, leuke, grote tekenmachine Daan is terug voor de Workshop Kids in de herfstvakantie. Iedere dag tekenen dat het een lieve lust is, goeie verhalen en plots bedenken, praten, lachen en genieten van alle tekengeheimen van Daan. Leeftijd: 8 tot 14 jaar. Meebrengen: 40 euro voor een week workshoppen en je tekengerief. Papier, koek, fruit, Daan en drankje inbegrepen. Wanneer: maandag 28 oktober tot en met donderdag 31 oktober, van 13u tot 16u. Inschrijven en info: in de winkel, via e-mail op > mekanik@online.be of bel/fax 03/2342347.

 PROJECTS

DE TEKENAARSSITE
PLATFORM VOOR TEKENAARS

De Tekenaarssite is een gratis zoekplatform van Mekanik Strip. Ben je op zoek naar een goede tekenaar, cartoonist of illustrator dan zal deze site je zeker al een eind op weg helpen. Momenteel staan er al tientallen toptekenaars op en de site groeit nog iedere maand. Wij vragen alle tekenaars, illustrators en cartoonisten om hun gegevens op de tekenaarssite te zetten zodat zij ook sneller gevonden kunnen worden door opdrachtgevers en liefhebbers van het genre. Ook werkopdrachten en evenementen rond strips en illustratie kunnen op de site geplaatst worden. Alle info sturen naar detekenaarssite@gmail.com, voor meer info kijk op www.detekenaarssite.be.

MUURVAST
STRIPMUREN IN ANTWERPEN

Meer informatie vind je op onze website: > www.stripmuren.be

Jan Bosschaert in de Wolstraat (klik > hier voor foto's) - Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat - Jan van der Veken op de Eiermarkt - Merho in de Paradijsstraat - Ilah in de Keizerstraat - Dick Matena in de Sint-Pieter en Paulusstraat - Philip Paquet op de Leopold de Waelplaats: bezoek de stripmurenroute doorheen de oude stad met stadsgids Tanguy Ottomer! 0494/254159 of 0478/294685.
Bekijk > hier online een filmpje over de stripmuren.

Stripwinkel Mekanik Strip en Johan Bijttebier stellen een striproute samen langsheen de straten in de stad: een wandeling langs huizenhoge tekeningen speciaal ontworpen door onze bekendste striptekenaars. Inmiddels zijn er reeds verschillende stripmuren en is de wandeling > een nieuwe toeristische troef in Antwerpen. Het project van de stripmuren voor Antwerpen heet "Muurvast". De bewerkte muren huldigen onze grootste tekenaars en geven het stripmedium in Vlaanderen extra aandacht. Analoog met het prachtige en geslaagde project in de binnenstad van Brussel wil "Muurvast" een route van stripmuren uitstippelen in het centrum van de stad Antwerpen, met uitbreiding naar de districten. De tekening op de muren is geïntegreerd in het stadsbeeld, zo wordt de artistieke muurschildering een meerwaarde voor de straat of wijk. De sfeer van de straat, plein of wijk wordt altijd gerespecteerd tijdens de creatie van het ontwerp. Bij onze keuze voor de auteurs kiezen we voor de oude stripcultuuriconen, klassiekers, populaire en alternatieve striptekenaars. Zo belichten we de volledige Vlaamse stripwereld.

De eerste stripmuur werd ontworpen door Jan Bosschaert, één van onze bekendste tekenaars/illustrators en gekend van oa. zijn stripreeksen Sam en Jaguar. De prachtige stripmuur bevindt zich op de zijmuur van het huis in de Wolstraat 12. De technische uitvoering gebeurde door Art Mural, een bedrijf dat bijzondere ervaring heeft in het aanbrengen van grote tekeningen op muren. De 'technische preparatie' van de muur was klaar in november 2004 en de artistieke toepassing volgde in het begin van 2005. De inhuldiging van de muur gebeurde op 29 april 2005 door Lieve Stallaert, districtschepen en Philip Heylen, schepen van cultuur. Klik > hier voor foto's van de inhuldigingsdag!
Een tweede stripmuur naar een ontwerp van Willy Vandersteen werd in de Korte Ridderstraat 8 ingehuldigd op 13 mei 2006 en op 23 september van datzelfde jaar was het de beurt aan Jan van der Veken op de Eiermarkt ( KBC toren). Burgemeester Patrick Janssens betoont zijn symphatie voor het project door zijn aanwezigheid bij de inhuldigingen. In 2007 waren de muren van Merho (Kiekeboe) in de Paradijsstraat en Ilah (Cordelia) in de Keizerstraat klaar, en in 2008 werd de muur van Dick Matena ingehuldigd. U kunt er > hier een artikel uit NRC-Handelsblad over lezen en Indymedia plaatste > hier een reportage. In 2009 werd de stripmuur van Philip Paquet onthuld. Voor 2010-2011 plannen we een voortzetting van dit leuke stadsverfraaiingsproject met tekenaars Jef Nys, Kim Duchateau en Karel Biddeloo.

Er wordt gestreefd elk jaar minstens één nieuwe stripmuur te presenteren maar indien mogelijk qua sponsoring opteren wij voor een snellere groei. Een kroonraad van experten bewaakt de artistieke kwaliteit. De uitvoering gebeurt telkens in overleg met de commissie Beeld in de Stad en onder het waakzaam oog van Monumentenzorg. Het hele project wordt financieel gedragen door sponsorgelden van Belgische uitgeverijen, het boekwezen en privé-bedrijven. De Jan Bosschaert stripmuur kwam bv. tot stand met de steun van vzw Galerie Mekanik, Fortis Bank Antwerpen, Fnac Antwerpen, Boek.be, Vlaamse Uitgevers Vereniging, Uitgeverij Casterman, Brouwerij De Koninck en Antwerpen Boekenstad. Bij de muren plaatsen wij een dankplaat met daarop de namen van onze belangrijkste sponsors. Wij danken iedere keer ook weer het district Antwerpen (Cultuurantenne) en de Stad Antwerpen voor de hulp bij de organisatie.

Het stripmurenproject "Muurvast" betekent eveneens een flinke opsteker en een nieuwe troef voor het toerisme in Antwerpen, het is een nieuw aantrekkingspunt voor de vele toeristen die Antwerpen bezoeken. Een aantrekkelijke culturele route, te voet of per fiets, door de oude straten van de stad en de districten, met als leidraad de ontdekking van de Belgische stripcultuur en onze striphelden. De boodschap in de muurtekening kan toeristische informatie bevatten (bv. een streekgerecht, biersoort, een steegje, landschap, kerk, referentie naar straatnaam, een gevestigde waarde in die bepaalde straat). In Brussel won de toeristische stripmurenroute in 1999 de prijs van het toerisme. Dit project betekent een ondersteuning voor de Belgische stripwereld, met name de stripauteur en zijn werk, de stripuitgeverijen, cartoonisten, stripspeciaalzaken en stripmusea. Strips behoren tot het cultureel erfgoed (de negende kunst) van iedere Vlaming en de verwerking ervan in het straatbeeld zal bijdragen tot de ontdekking en (h)erkenning van belangrijke cultuuriconen. De stad Antwerpen bouwt haar imago als boekenstad stap voor stap verder uit. Tot nu toe ontbrak het gegeven strips in de acties van Antwerpen Boekenstad maar nu is er met "Muurvast" een eerste stap gezet in de ontwikkeling van een stedelijk stripbeleid.

Stripmurenparcours/ Parcours de Bandes Dessinées in de wereld: Brussel 45 muren - Angoulème (Frankrijk) 15 muren - Antwerpen 7 muren - Turnhout 3 muur - Tubize 1 muur.

Op 11 juli 2011 wordt in de reu Euler in Parijs een eerste Vlaamse stripmuur ingehuldigd. Auteurs van de muur zijn : Pieter de Poortere, Judith van Istendael, Olivier Schrauwen, Randall casaer en Jeroen Janssen

LAMBERMONTMARTRE
KUNSTMARKT IN ANTWERPEN
2012

Oproep aan alle jonge schilders, tekenaars en fotografen! Van mei tot september vindt elk jaar de ondertussen al welbekende openlucht schildersmarkt Lambermontmartre plaats. Wil je participeren aan een van de grootste schildersmarkten in de Lage Landen, in een gezellig kader met live muziek en een hapje en drankje voorzien aan democratische prijzen, schrijf je dan in vanaf 1 april 2012! Standgeld voor een plaats van 2x2m (eigen materiaal meebrengen) bedraagt 5 euro en is te betalen aan de infostand. De kunstmarkt gaat door aan de mooie Leopold de Waelplaats (voor het KMSKA, Antwerpen-Zuid), elke laatste zondag van de maand, van 12 tot 17u. SCHRIJF IN per telefoon op 0478/294685 (Lin) of 0476/339889 (Cris), fax op 03/2320998, schrijf naar Lambermontmartre, Lambermontplaats 16, 2000 Antwerpen of mail naar > lambermontmartre@pandora.be. Lees alle informatie en bekijk foto's van de vorige edities op de website > www.lambermontmartre.be. Dankzij het enthousiasme van duizenden exposanten, schilders, fotografen en tekenaars is Lambermontmartre uitgegroeid tot een van de grootste schildersmarkten in België. De mooie Lambermontplaats bood ons zeven jaar lang een unieke plek om te werken en te groeien maar nu, vanaf het achtste jaar, kiezen we resoluut voor een groter publieksbereik, meer standplaatsen en minder beperkingen qua participatiemogelijkheden. 2011 werd het jaar van de definitieve verhuizing naar het plein voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen met als doorslaggevende reden de uitbreiding van de organisatie en de verbetering van de bekendheid van dit initiatief. Wij blijven ons inzetten om een groot en internationaal podium te bieden voor de vele schilders in en rond Antwerpen. Absolute voorrang gaat dus nog steeds naar participanten/ schilders, grafici en fotografen met de nodige ervaring en een kwalitatieve inbreng. Lambermontmartre/musee stelt zich tot doel een ontmoetingsplaats te creëren tussen kunstenaar en publiek, los van leeftijd en achtergrond, maar toch, op een laagdrempelige manier, zoekend naar een bepaald kwaliteitsniveau. Wij hopen op uw begrip voor deze ingrijpende beslissing, maar we zijn overtuigd van het groeipotentieel. Wij danken ook de Museumdirectie en District Antwerpen voor hun flexibele en sympathieke opstelling. Wij ontvangen graag jullie massale inschrijvingen en we verwelkomen alvast alle nieuwe standhouders én bezoekers. In de hoop op heel veel mooie zomerse zondagen ... Tot gauw op Lambermontmartre/musee!
NOTEER VOLGENDE ZONDAGEN!
Zondag 27 mei, 24 juni, 29 juli, 26 augustus, 30 september 2012
Mede dankzij de honderden participanten en bezoekers werd deze sfeervolle en laagdrempelige kunstmarkt een toeristische voltreffer voor de stad. De markt is een feest van kleuren en geeft vele Antwerpse kunstenaars de mogelijkheid hun kunnen en talenten te toetsen aan een publiek. Participeren blijft goedkoop dankzij de steun van
het District Antwerpen en de onverminderde inzet van vrijwilligers en buurtbewoners. Reeds jarenlang organiseren wij de gezellige kunstmarkt Lambermontmartre. Naast de vele honderden standen vol schilderijen en tekeningen brengen wij ook een waardevol muzikaal programma. Grote namen uit de Musette-accordeon en jazzwereld passeerden al de revue, alsook diverse attracties zoals een paardentram en snoepkar. Onze bar met terrasjes blijft uitzonderlijk lang open en wie weet passeren er nog enkele verrassingen... Kom gezellig langs en steun onze lokale kunstenaars en met wat geluk pikt u nog een mooi betaalbaar schilderijtje mee!

WHAT'S YOUR EXCUSE
JAARLIJKS JONG TALENT

Mekanik Strip organiseert jaarlijks een striptekenwedstrijd voor jong talent. 100 geselecteerde werkjes worden een maand lang tentoongesteld, waarna de 15 laureaten naar andere locaties in België doorreizen, zoals in het verleden het Stripmuseum in Brussel en CC Luchtbal in Antwerpen. Honderden jongeren doen al 14 jaar mee aan dit eerste expositie podium voor jonge tekenaars die nog niet of weinig geëxposeerd hebben. Iedereen tussen 15 en 35 jaar kan gratis deelnemen. De laatste jaren werd nog een extra inspanning gedaan: Mekanik Strip gaf in eigen beheer telkens een portfolio uit met de werkjes van de 15 winnaars. Deze kregen een persvoorstelling tijdens de vernissage van de volgende What's Your Excuse!?
BEKIJK DE COVERS EN DE NAMEN + CONTACTGEGEVENS VAN DE LAUREATEN PER BOEKJE > hier.